Γιορτή του δασκάλου

2012-10-05 20:17

Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!

Κι ό,τι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
μην τ' αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
 
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!

Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
μην κουρασθείς. Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθειά,
  ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
 

Σκάψε βαθειά. Τι κι αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
 
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί,
τα βάρη που κρατάς, σαν Άτλαντας στην πλάτη.
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
 
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (5/10)


Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO, για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως.


Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή του κόσμου στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές παγκοσμίως, καθώς επίσης και στα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και στις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές να συζητήσουν με τις κυβερνήσεις τους και να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/τριες, τους γονείς και τους εργαζόμενους και γενικά το κοινό, σε σχέση με την ανάγκη να επενδυθούν οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, για να επιτευχθεί μια ελεύθερη, δημόσια και ποιοτική Εκπαίδευση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικής σημασίας για το Ημερολόγιο της Education International (EI) και των 384 οργανώσεων-μελών της, για το λόγο ότι αναδεικνύει την ευκαιρία να ενωθούν οι προσπάθειες και οι εκστρατείες για ζωτικές αλλαγές στις συνθήκες που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες και να συζητήσουν για μια εκπαίδευση με ποιότητα. Καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, σημαίνει καλύτερες συνθήκες μάθησης για τους μαθητές.

ΠΗΓΕΣ:

ΟΛΜΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)
ΔΟΕ (ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)
EI-IE.ORG/WORLDTEACHERSDAΥ

από: (akrasakis.blogspot.gr.)

 

—————

Πίσω